Oogaandoeningen behandelen bij OMB

Oogkliniek Midden-Brabant levert goede zorg op maat bij u om de hoek. Oogkliniek Midden-Brabant is een zelfstandig behandelcentrum dat zich richt op patiënten met een hoogvolume laag-complexe oogheelkundige zorgvraag. Bij OMB vindt alle zorg: consulten, diagnostiek en operatieve verrichtingen, plaats in een poliklinische setting.

BEHANDELINGEN

Oogkliniek Midden-Brabant richt zich met haar zorgverlening op de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met de volgende klachten & aandoeningen:

Slechter zien o.b.v. staar & en verrichtten van staaroperaties (diagnostiek en behandeling). Cataract kan met een operatie verholpen worden. De troebele ooglens wordt vervangen door een heldere kunstlens. De operatie in het operatiekwartier mét voorbereiding en nabehandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Slechter zien o.b.v. nastaar & het verrichten van nastaar behandelingen. Hoe wordt nastaar behandeld? Nastaar kan met behulp van een eenvoudige laserbehandeling op de polikliniek worden verwijderd. Met de laser maakt uw oogarts een kleine opening in uw achterste lenskapsel. Omdat er geen gevoelszenuwen lopen in dit gebied in het oog, doet een nastaarbehandeling geen pijn.

Slechter zien of vervormd zien o.b.v. aandoeningen van het netvlies zoals macula degeneratie (droog & nat) en o.b.v. aandoeningen die zich presenteren met vocht in het netvlies zoals bij trombose in het oog of bij suikerziekte (diagnostiek, begeleiding & behandeling waaronder ooginjecties).

Oogartsen noemen maculadegeneratie ook wel LMD (leeftijdsgebonden maculadegeneratie). Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek.

Aandoeningen van de oogdruk (glaucoom) (diagnostiek & behandeling waaronder laserbehandelingen).

Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Meestal komt dat door een verhoogde oogdruk, maar dat hoeft niet. De oogzenuw vervoert elektrische signalen van het netvlies naar de hersenen. In de hersenen worden de signalen omgezet in beelden. Raakt de oogzenuw beschadigd, dan ontstaan er blinde vlekken in het beeld. Die blinde vlekken worden steeds groter als u het glaucoom niet laat behandelen. Zonder behandeling ontstaat heel langzaam (vaak pas na jaren) blijvend verlies van uw gezichtsveld.

Klachten van droge & natte ogen (diagnostiek & behandeling)

Macula-oedeem is een vochtophoping in de gele vlek of de macula. Deze vochtophoping ontstaat doordat de bloedvaatjes vocht lekken. De gele vlek is belangrijk voor het optimale scherpe zien. Bij macula-oedeem zal het gezichtsvermogen dalen. Soms heeft men tevens last van een beeldvertekening, d.w.z. de rechte lijnen zijn krom (bijv. de luxaflex, badkamertegels of deurposten zijn niet recht meer).

Macula-oedeem kan met meerdere onderzoeken worden aangetoond: een oogonderzoek (funduscopie), een FAG en een OCT.

Conjunctivitis is de medische term voor ontstoken slijmvlies van de ogen. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.
Het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva) en dit bevat heel dunne bloedvaatjes. Bij irritatie zetten deze vaatjes op, waardoor het oog rood wordt.

Blepharitis of ooglidrandontsteking is een vaak langdurige (chronische) ontsteking van de ooglidrand waarbij de haarzakjes en de talgkliertjes (Meibomse klieren) in het ooglid ontstoken zijn. Het is een veel voorkomende oorzaak van oogirritatie en komt op alle leeftijden en bij alle rassen voor. De oogleden produceren een vetachtige substantie en spelen een evidente rol bij een optimale samenstelling van de traanfilm. Een blepharitis geeft dan ook vaak klachten van “droge ogen” (zie later).

Een hordeolum, in de volksmond een ‘strontje’ genoemd, is een acuut abces van een klier in het ooglid door een bacterie-infectie, meestal een stafylococ. Deze kliertjes heten ‘de klieren van Moll of Zeis”.
Meestal is een ontsteking van de ooglidrand (blepharitis) de oorzaak. Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.

Bij een hordeolum zit de pijnlijke zwelling in de rand van het ooglid. Dit in tegenstelling tot een chalazion, een talgklierzwelling, waarbij de zwelling net boven of onder de rand van het ooglid zit. Een chalazion is vaak een pijnloze zwelling terwijl een hordeolum een pijnlijke zwelling is.

 

Een chalazion (ook wel ‘hagel” en soms gerstekorrel genoemd) is een pijnloze zwelling of bultje van een talgklier in het ooglid. Chalazion is afgeleid van het Griekste χάλαζα (hagel). Het is een verstopt geraakt kliertje aan de binnenzijde van het ooglid. Een chalazion ontstaat geleidelijk en kan lang blijven bestaan. In het boven- en onderooglid zitten vele talgliertjes (kliertjes van Meibom) die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Door het verstopt raken (obstructie) van de afvoergang van deze kliertjes kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt de talg zich op in het kliertje en het omringende weefsel. Er ontstaat dan een zwelling en een chronische ontsteking van de talgklier. Dit kan leiden tot een locale pijn en roodheid.

Een corpus alienum in het oog wordt gerekend tot het oppervlakkige, niet-perforerende oogletsel. Een corpus alienum leidt tot een oppervlakkige verwonding van de cornea. Het kan worden vergeleken met een schaafwond aan de huid, waarbij de wond meestal geneest zonder restverschijnselen. De cornea is een sterk en taai weefsel dat niet snel doorboord zal raken. Oppervlakkige corneabeschadiging kan worden veroorzaakt door problemen met contactlenzen, verwondingen met bijvoorbeeld papier, een tak die het oog heeft geraakt, of naar binnen gegroeide oogharen (trichiasis). Een corpus alienum, vreemd voorwerp, kan de cornea beschadigen en alweer uit het oog verdwenen zijn. De meest voorkomende corpora aliena zijn zandkorrels, metaaldeeltjes (die tijdens werkzaamheden zoals hameren, slijpen of boren in het oog zijn terechtgekomen), houtdeeltjes, glassplinters en haren. Als het corpus alienum niet op de cornea vastzit, maar vastzit onder het bovenooglid, kan het krassen op de cornea en schade aanrichten.

Een CBR keuring bij Oogkliniek Midden-Brabant wordt altijd digitaal verricht. Een optometrist doet de nauwkeurige voormetingen, doet een volledig oogheelkundig onderzoek inclusief aanvullend onderzoek. Deze gegevens worden digitaal doorgegeven via ZorgDomein aan de keurend oogarts. De keurend oogarts verricht de keuring digitaal en verzend de gegevens digitaal aan het CBR. Op deze manier kunt u snel terecht en kost een CBR-keuring u weinig (reis)tijd. In het geval dat het CBR vraag om een aanvullend gezichtsveldonderzoek, dan wordt dit onderzoek verricht in onze vestiging in Oisterwijk.

UITSLUITINGSCRITERIA

OMB levert geen zorg op het gebied van laagvolume hoog-complexe oogzorg waaronder orbitachirurgie, netvlieschirurgie, corneachirurgie en glaucoomchirurgie. Patiënten met een dergelijke complexe hulpvraag worden doorverwezen naar een in deze zorg gespecialiseerd centrum.
Patiënten met een ASA classificatie >= III kunnen niet behandeld / geopereerd worden bij OMB Patiënten met een BMI >= 35 kunnen niet behandeld / geopereerd worden bij OMB

Wij helpen u graag bij Oogkliniek Midden-Brabant!

Heeft u last van bovenstaande klachten? Neemt u dan contact op via ons e-mailadres, contactformulier of via de bij ons aangesloten opticiens. U heeft een verwijsbrief nodig van uw huisarts of de optometrist. 

Nadat u een afspraak heeft gemaakt, komt u bij ons op bezoek op het spreekuur van dr. Mathijs van de Put, of bij de opticien bij u in de buurt. 

Let u wel op: Om het oog te onderzoeken worden er druppels toegediend. Hierdoor kunt u een aantal uur wazig zien, houdt u er rekening mee dat u niet zelfstandig naar huis kunt gaan. Houdt u er ook rekening mee dat een volledig bezoek soms tot meer dan een uur kan duren (eerst vooronderzoek optometrist, dan pupillen wijd druppelen, en als laatste consult oogarts).